Carregant web FCAC

Com poden les cooperatives impulsar processos de valorització de la sansa?

02/04/2025

Les cooperatives agràries de la branca de l’oli d'oliva s’han reunit a Maials amb l’objectiu d’analitzar i planificar les primeres passes per col·laborar entre elles amb la intenció gestionar i valoritzar conjuntament la sansa, un subproducte que s'obté després de l’elaboració de l’oli d’oliva.

Aquesta jornada, convocada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en coordinació amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha comptat també amb la participació del BiohubCat i diversos centres de recerca i universitats que estan treballant i estudiant les opcions de valorització d’aquest subproducte.

Les cooperatives produeixen més del 70% de l’oli d’oliva a Catalunya i, per aquest motiu, amb voluntat de lideratge, cal començar a dissenyar projectes que permetin assegurar la correcta gestió, l’aprofitament i la valorització de la sansa.

Durant la sessió s’han valorat diverses opcions d’aprofitament existents actualment (projectes industrials vinculats a cooperatives), així com també les possibilitats d’aconseguir més valor afegit d’aquest subproducte mitjançant la valorització i l’obtenció de productes derivats de la sansa.

En relació amb futurs projectes, s’han identificat fortaleses i oportunitats que planteja aquest repte a mitjà termini. Finalment, es resol continuar treballant conjuntament i elaborar estudis previs inicials per concretar la proposta de forma conjunta, tenint en compte a totes les cooperatives del sector que hi estiguin interessades.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya