Carregant web FCAC

La FCAC alerta que les cooperatives perdran 115 M€ aquesta campanya per les incidències climatològiques

Unes 40 cooperatives agràries, fonamentalment de Tarragona i Lleida, patiran davallades superiors al 30% en el volum de facturació

13/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui a la tarda, amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per reclamar mesures de suport a les cooperatives afectades per les adversitats meteorològiques de 2024. La FCAC té previst presentar la prospecció que ha realitzat en el sector i que posa de manifest que, la campanya 2024/2025, les pèrdues se situarien en uns 115 milions d’euros, amb davallades de facturació superiors al 30% en unes 40 cooperatives agràries.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “la disminució de producció té el seu origen no només en l’impacte de la sequera a les explotacions dels socis i sòcies, sinó també en altres adversitats com l’efecte de la DANA a la tardor de 2024 i la manca de floració en pera. La disminució de facturació a conseqüència d’aquestes adversitats estimem que serà d’uns 115 milions d’euros i reclamem ajuts destinats a cobrir part de les despeses fixes de les cooperatives front la dràstica reducció d’ingressos”.

En concret, la FCAC ha identificat unes 40 cooperatives o societats agràries de transformació que patirien una pèrdua de facturació superior al 30% la campanya 2024/2025. Majoritàriament aquestes cooperatives són de les comarques de Tarragona (55% del total) i  Lleida (35%).

Oli d’oliva, fruits secs, fruita, cítrics i vi són els més perjudicats

Per sectors productius, els més perjudicats serien, en un 60%, l’oli d’oliva i la fruita seca (ametlla, avellana, garrofer); un 12% de fruita dolça i cítrics, i un 10% de vins i caves.

La FCAC defensa que els instruments de suport, que vindrien a compensar parcialment les pèrdues efectives, haurien d’estar dotats amb un pressupost d’un mínim de 5,4 milions d’euros per tal de poder atendre la situació a les cooperatives agràries i societats agràries de transformació afectades.

Per garantir una resposta àgil a aquestes empreses, caldria establir un ajut de minimis en primera instància i, donades les limitacions quant a imports que estableix la normativa per aquesta tipologia d’instruments, tramitar també un ajut d’Estat complementari. Mesures d’aquesta naturalesa ja s’han establert anteriorment en cas d’incidències com les gelades de 2022 o la sequera de la campanya 2023/2024.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya