Carregant web FCAC

La FCAC aconsegueix flexibilitzacions en la limitació d'arnes d'abelles en espais naturals protegits

14/05/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), juntament amb altres entitats representatives del sector, s'ha reunit amb la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, i la subdirectora general de Planificació Rural, Laura Dalmau, amb l’objectiu de consensuar solucions a la normativa que limita a 40 el nombre d’arnes en espais naturals protegits.

Durant la trobada, l’administració ha plantejat dues possibles vies de flexibilització a la normativa actual i que podrien ser d’aplicació durant el 2026 sempre i quan aquests canvis siguin validats per la Comissió Europea. D'una banda, es proposa substituir els Espais Naturals Protegits  -que actualment afecten aproximadament un 30% del territori- per Espais de Protecció Especial, que afecten un 10% i on s’inclouen els parcs i els espais naturals. La segona seria que la limitació de les 40 arnes en espais naturals protegits només s’apliqui a Catalunya i a la resta de comunitats autònomes sigui de 80 per als apicultors que fan transhumància.

El sector apícola cooperatiu ha valorat positivament aquestes propostes, tot i considerar-les insuficients, i ha expressat la voluntat de continuar treballant conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) per formar part de la discussió prèvia del proper PEPAC, previst per a l'any 2028.

Finalment, l'administració s'ha compromès a elaborar un nou estudi tècnic, amb la participació del sector, per avaluar la competència entre les abelles de la mel i els pol·linitzadors silvestres en diversos parcs naturals de Catalunya. L'objectiu és establir nous criteris d’assentaments d’arnes en aquests espais.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya